SAG

 

SAGSOLIDARITY ARCHITECTS GROUP, es una Asociación sin ánimo de lucro, con fines principales la cooperación y ayuda al desarrollo en el ámbito de la arquitectura.

Los proyectos desarrollados se localizan: Tanzania con el Proyecto Merc; Accra (Ghana) con proyecto de vivienda social; estudio de Prototipo de alojamiento en Bambylor (Senegal) y propuesta urbanística de Franja Costera de Asunción (Paraguay)

Las actividades fundamentales son:

1.-INVESTIGAR HÁBITATS EN DESARROLLO

Ampliar el conocimiento de hábitats en vías de desarrollo y sociedades en construcción, donde se haga necesario la creación de estrategias urbanas y arquitectónicas para el desarrollo de un futuro digno.

 2.-PROYECTAR ESPACIOS NECESARIOS

Proyectar ciudades, barrios, edificios y todos aquellos espacios necesarios para el desarrollo vital de comunidades vulnerables en lugares sin recursos.

 3.- DESARROLLAR TECNOLOGÍAS LOCALES.

Desarrollar  tecnologías  locales  con  el  objetivo  de  impulsar  la  identidad constructiva de los distintos pueblos y climas.

 4.- CONSTRUIR CON RESPETO A LA NATURALEZA

Construir con respeto a la naturaleza y a los distintos entornos geográficos preservando el equilibrio entre lo urbano y lo natural, y ayudar a construir utilizando arquitecturas pasivas y materiales autóctonos.

2018-Competition for the Center for care for people with disabilities-Terra-Ourense-Spain

COMPETITION FOR THE DESIGN OF THE ENVIRONMENT AND THE CENTER OF ATTENTION TO PERSONS WITH DISABILITIES IN OURENSE

OURENSE. GALICIA 2018

Terra

Terra, earth. Our entire building touches the earth and so do the people who live it. Living touching the earth is a primitive and natural act.

“Galicia occupies an intermediate zone between two ecological and floristic worlds, on the one hand between the Eurosiberian and Mediterranean Nemoral regions, and on the other between the Atlantic province and the Mediterranean province in the Holarctic floral kingdom. This character of limit or passage between two different botanical worlds, make Galicia, from the ecological and sociological point of view, is the country of mixtures. Thus the deciduous oak and the evergreen flourish together. Similarly, the Mediterranean alliance Cistionhdaniferi penetrates between the associations of the Atlantic Ulicionnanae, being very difficult to clearly separate both communities. ”

          LA VEGETACION DE GALICIA por Francisco Bellot Rodríguez (1911-1983)

Location

Mix of space and nature

The park approaches the building from the south. And the building opens and merges with the park, in a sort of mixture between space and nature, like the air when it flows through the wings of a bird. The building is perched on the park and adapts its body to the topography that descends to the west. The building, under a single floor, is coupled to the steep orography and is hidden under the tall and humid oaks and the rugged southern oaks. Both trees are a symbol of two different ecologies, they are front and back, as are the architectural space and nature. Our project is the result of that mix.

1st floor

A walk

The building consists of six wings or pavilions on the ground floor. Three dedicated to rest, one to group activities, another a large dining space and another to kitchen services. On the semi-basement floor, under the dining room wing and opening to the garden are the general services and on the first floor, on the kitchen wing, the office spaces. And on the indoor activities wing, on its deck, we project a space for outdoor sports activities.


2nd floor

3rd floor

All spaces are connected and everything is accessible, not by elevators, but by gentle ramps and bright corridors. The movement in our building is not vertical, but horizontal. Therefore, there is not only total real accessibility, but the movement through our building is a walk between trees and views of the sky.

Aerial view detail

The building is alive

The projected building is alive, not only because it will be home to a group of 110 people and passing place of those who take care of them, but live in physical terms. Its spaces let the wind circulate through the bottom of a depression dug by the Miño river, east-west direction, as its wings orient in this direction. Between the wings, in the form of soft slopes, the earth captures the rain and the vegetation grows. And the natural light turns on all the spaces of the building and the sun awakens the inhabitants of its rooms in the east. It is a different way of talking about a ZNE (Zero Net Energy) building.

The construction is logical, industrialized and simple. It is logical because the building from its foundation adapts as much as possible to the fall of the land to avoid large clearings and large fillings. Let’s say space is terrified as an economizing strategy. The construction elements are modular and serial from the industry. And therefore their union is simple.

Longitudinal section

The skeleton of the building is formed by metal frames in parallel to facades and unidirectional slabs of alveolar slab with maximum lights of 11 meters and overhangs, as a stepped trays on a greenery bottom.

General axonometry

 

 

 

2019-Competition CEIP Embajador Beltran-Almassora-Spain

1st PRIZE – COMPETITION FOR THE DRAFT PROJECT SELECTION FOR THE CONSTRUCTION OF THE C.E.I.P “EMBAJADOR BELTRÁN”

Call by the Almassora City Council, within the “Edificant” program.

M’agrada el meu cole

Adequacy of the proposal within the surrounding urban environment.

Student’s entrance and exit from the school will be through a big open space. The leaving of the children from the school is especially crowded, and while the parents talk, the children take the opportunity to play in the wide access square. The pedestrianization of Santo Tomás Street in the section that corresponds to the plot of the contest will create a safe and friendly route from the José Ortiz Avenue school bus stop to the access square, space prior to the entrance to the kindergarten wing and the elementary wing.

Architectural and artistic value, originality.

The value of our proposal relies in the fluid relationship of the different outdoor spaces of the school. The pedestrian street, the access square, the kindergarten, the large primary porch and its large playground, are always connected, and act as an intermediate space prior to the heated teaching spaces. On the upper level, the elementary classrooms, all oriented to the SOUTHEAST, overlook the large playground, and the workshops oriented to the north do the same towards the pedestrian access street Santo Tomás. The wide access corridor to the classrooms and workshops is illuminated with natural light, so not all spaces need artificial light throughout the day.

Rationality and sustainability for its materialization.

The geometry of the project is simple and rational. The fundamental spatial measures of the building come from the geometry of the classrooms, 6 x 8 meters, which translates into structural economics. Clear geometry converges on standardization, and standardization in constructive economics. They are two pads, compact, well oriented and illuminated, without structural boasts or superfluous spaces.

 

Site plan. Pedestrian access from Santo Tomás street.

Low level. Kindergarten classrooms, administrative area, primary and sports facilities.

First floor. Primary classrooms and workshop classrooms.

Southeast elevation

 

Northwest elevation

North-south section

2019-Competition CEIP Santa Quiteria -Almassora-Spain

COMPETITION FOR THE NEW CEIP SANTA QUITERIA CONSTRUCTION

Competition in Almassora 2019

Xicoteta Òrbita

The project receives the inheritance of the Roman houses that were organized around a central courtyard, which, as a great well, collected both light and rain. And around this air gap the different rooms were distributed, one after the other and communicated by an open or closed peristyle according to the program. This project reinterprets this concept so many times throughout history for different cultures and programmatic needs used.

Adaptation of the proposal to the surrounding urban environment

The entrance and exit of the children from the school will be from a park. The departure of the children from the school is especially tumultuarial, and while the parents talk, the children take the opportunity to play in the adjoining park. The pedestrianization of Human Rights Street in the section that corresponds to the competition plot will connect the park and the schoolyard. This urban strategy will prevent the building from being isolated and thus the very heart of the school will be linked to its surroundings.

Architectural value

The park sneaks into the schoolyard. And the patio is embraced by the one-story building. It is important that each school space be in direct contact with the ground; Thus the central space of the patio behaves as a meeting place and crossroads between the different classrooms and rooms, which in most days in our latitude are sunny.

Rationality and sustainability for its materialization

The geometry of the project is simple and rational. The fundamental spatial measures of the building come from the geometry of the classrooms, 6 x 8 meters, which translates into structural economics. And a single deck covers this rational space, sometimes interior and sometimes exterior, in shadow. And then, the shadow of the trees around the patio. It is the shadow and controlled light input to the interior space where the environmental sustainable capacity of our project is measured.

Orientation

Each and every one of the teaching spaces has southeast or northeast orientation where sunlight is friendly for the educational activity and pleasant for learning. Classrooms, where both primary and infant children spend most of their time, take advantage of the southeast orientation. The primary classrooms turn over a large porch that works at the same time as an anteroom and access distributor as well as a large covered room for rainy days or hot days.

The elementary classrooms are related to a more controlled patio through a porch that protects from the southern sun. But not only all spaces are optimally oriented, but all spaces are through, allowing cross ventilation necessary in these latitudes.

The parking that is intended to differentiate from the main volume for greater security, linking it to a pedestrian area that collects both children’s entrances. Children’s entrance, giving its own outdoor play space. And the primary entrance, which is completely connected to yours, with garden and activity track.

2018-Housing competition in Casteldefels-Spain

PROMOCIONS D’HABITATGES AMB PROTECCIÓ OFICIAL

Competition in Casteldefels 2019

Caragol

Contextualization and coherence of the set with the existing environment

Our building slides down the hill, crossing the pine forest until it reaches the access road where the forest ends and the city begins. And at the same time, while stepping, it spirals. But it does not close in itself, it is left open so that the leafy castle park of the Castle penetrates inside.

Quality of aggregation, operation and typology of the residential building

The group of houses is grouped in a staggered way, in a block that turns in search of the sun from sunrise to sunset with access by corridor on the north side. Sometimes the block is placed on the ground, and sometimes it rises so that the air enters and the vision of the park, and thus the building moves as if it were, going up well down the steep hill of the garden.

The houses are interns, on the one hand to the landscape and on the other hand in the own space that the building has created as a result of its spiral grouping. The house is composed of three spaces: a service space, a common space and the bedroom space, organized in bands that connect the two facades. The server space separates to one side so that the free transformation of the domestic space in the future is facilitated by the vital change of the inhabitant.

 

We project our building with passive strategies. Next in the Mediterranean we work with the sun, with real passing spaces, with the double orientation, with the breezes and the wind, also with the living skin of the building, thresholds, lattices, shade, backlights … as tradition has taught us. We also use constructive rationality and geometric simplicity. Our building is compact and solid in its perimeter; the wall predominates in front of the glass. This is what architecture can bring together with the new energy technologies …